2009. január 12., hétfő

Zserbó

Hozzávalók:

Tészta:

20 dkg tönkölyliszt
30 dkg zabpehelyliszt
1 kiskanál szódabikarbóna
20 dkg margarin
1 db citrom reszelt héja és leve

Töltelék:

30 dkg darált dió
lekvár / vagy 25 dkg darált mazsola narancslével keverve, hogy lekvárszerű, kenhető állaga legyen

Elkészítés:

A tészta adalékaiból közepesen kemény tésztát gyúrunk, vízzel szabályozzuk az állagát.
3 lapot nyújtunk belőle, vigyázva, mert könnyen töredezik. ( A kisült tészta is törékenyebb, mint a hagyományos.)

Az első kinyújtott lapot kikent, közepes méretű tepsibe tesszük, megkenjük lekvárral (vagy a mazsolás masszával), és megszórjuk a darált dió felével.
Rátesszük a második lapot, a maradék tölteléket, és ráfektetjük a harmadik lapot.

Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 25-30 percig sütjük.

A teljes kihűlés után tetejét karobmázzal vonjuk be:

1 púpozott evőkanál tönkölyliszt (vagy másfajta)
1 dl víz
1 dl margarin
1 dl barna cukor
1 dl karobpor

A lisztet simára keverjük a vízzel, kis lángon besűrítjük, hagyjuk kissé lehűlni, és ekkor dolgozzuk el egyenletesre a margarinnal, a cukorral, és a karobporral.

Nincsenek megjegyzések: