2008. március 20., csütörtök

Diós-mézes aprósütik

Hozzávalók:


20 dkg méz

0.5 dl forró víz
1 dl rum
1 dkg szalalkáli
3 tojássárgája
15 dkg porcukor
késhegynyi őrölt szegfűszeg, ánizs, fahéj
60 dkg tönkölybúza liszt
20 dkg darált dió

1 dl tej
5 dkg kandírozott narancshéj


Elkészítés:

A forró vízben elkeverjük a mézet, langyosra hűtjük.

A szalalkálit a rumban elkeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáit, a cukrot, a fűszereket, a mézet, és az összes többi adalékkal együtt puha tésztát készítünk. Letakarva kb. 5 órát pihentetjük (jobb, ha másnapig is áll).

Lisztezett deszkán 5 mm vastagságúra nyújtjuk, és különböző formákkal kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tejjel megkenjük a figurákat, előmelegített, forró sütőbe tesszük, de a hőt visszavesszük 180 °C –ra, és kisütjük őket.

Tojásfehérjés cukormázzal díszítjük.

Fehér cukormáz készítése:

1 tojásfehérjét felverünk, hozzáadunk 12 dkg porcukrot, s jól kikeverjük, és amikor már nem folyik szét, egy műanyag zacskóba töltjük, a sarkát picit levágjuk, s így mintákat rajzolhatunk a formákra.

Nincsenek megjegyzések: