2008. február 12., kedd

Almás zsemlék

Ezt a receptet a kaldeneker.hu oldalán találtam:


Hozzávalók:

35 dkg rozsliszt
20 dkg búzaliszt

1 csomag szárított élesztő
1 evőkanál méz
1 teáskanál kakukkfű

2 dl almalé
2 dl langyos víz
1 maréknyi aszalt alma
1 teáskanál só

Elkészítés:

Öntsük a liszteket egy nagy dagasztótálba, szórjuk bele az élesztőt, sót, kakukkfüvet, és a kis kockákra vágott aszalt almát. Csorgassuk hozzá a mézet, kezdjük el keverni, majd kis adagokban öntsük bele a vizet és az almalevet.

Addig dagasszuk, míg a tészta az edény falától kezd elválni, majd tegyük langyos helyre, tetejét takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és kelesszük kétszeresére.

Ha a kenyértészta megkelt, borítsuk egy lisztezett deszkára, és gyúrjuk át jól. Nyújtsuk ki másfél centi vastagságúra, majd széles szájú pohárral, vagy nagy pogácsaszaggatóval karikákat szúrjunk ki belőle.
Kezünkkel az oldalát kissé sodorjuk meg, és helyezzük sütőlemezre.
Tetejét éles késsel vágjuk be, és hagyjuk még 10 percig kelni.

Előmelegített sütőben, 160-170 °C - on süssük körülbelül 25-30 percen keresztül.
Sajtokkal és pár szelet friss almával megtöltve, szendvics
készíthető belőle.


Nincsenek megjegyzések: