2008. január 15., kedd

Zsemle (magvas)




Hozzávalók:

30 dkg teljes őrlésű liszt
10 dkg tönköly fehér liszt
5 dkg kukoricadara
1 kávéskanálnyi só
1 evőkanálnyi cukor
3 dkg élesztő
1 evőkanál hántolt, nyers napraforgó
1 evőkanál lenmag
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál tökmag
3,5 dl langyos víz

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük, annyi vizet adunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk, s kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesztjük, míg duplájára nem dagad (kb.1-1.5 óra).
Lisztezett deszkán henger alakúra sodorjuk, kb. 15 darabra osztjuk, kerek darabokat formálunk belőle, s kikent, lisztezett tepsibe rakosgatjuk.

Előmelegített, forró, 220 °C - os sütőben megsütjük őket.

Tetejükre szórhatunk szezámmagot, vagy napraforgó magot is, ízlés szerint.

Nincsenek megjegyzések: