2008. január 18., péntek

Mézes tészta (aprósüteménynek)


Hozzávalók:

75 dkg tönkölybúzaliszt
35 dkg porcukor
2 evőkanál szódabikarbóna
kevés őrölt fahéj
10 szem porrá őrölt szegfűszeg
4 tojás
4 evőkanál méz

Elkészítés:

A hozzávalókat jól kidolgozzuk, pihentetjük 1-2 órát hideg helyen.
Még jobb, ha előző nap készítjük el, s légmentesen csomagolva hűtőbe tesszük éjszakára.

5 mm vastagra nyújtjuk, ha figurákat, díszeket készítünk. Alálisztezni lehet, de rá már nem. Különböző formákat szaggatunk ki a tésztából. Ne legyen túl vékony, mert hamar sül, és könnyen keserűvé válhat, ezért figyeljünk a sütésre.

Felvert tojással megkenjük a formákat, vagy tojás sárgájával. Az utóbbival szépen lehet rajzolni a figurákra különböző mintákat, de alkalmas az egyéb magvak, s díszítések ragasztására is.

Diót, mandulát, mogyorót, magvakat, mazsolát sütés előtt tegyünk a tetejére hústűvel, cukorkafélékkel, mázakkal már a sütés után dekorálhatunk.

Lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe rakosgatjuk a darabokat egymástól kissé távolabbra, mert összesülhetnek.

Előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben világosbarnára sütjük.

Fehér cukormáz készítése:

1 tojásfehérjét felverünk, hozzáadunk 12 dkg porcukrot, s jól kikeverjük. Nem habot készítünk belőle! Amikor már nem folyik szét, egy műanyag zacskóba töltjük, a sarkát picit levágjuk, s így mintákat rajzolhatunk a formákra.

Ezt a mézes alaptésztát szeretem a legjobban, sokáig friss marad, ha jól záródó dobozba tesszük, és finom, puha marad a tésztája. Ebből a mennyiségből pedig jó kiadósan lehet dolgozni.

A pikkelyes halat karácsonyra szoktam készíteni, ez az újévi szerencse-halunk, a családban és a barátok között osztogatom. A pikkelyek tökmagból vannak, a szeme mazsola, gondolom, látszik rendesen a képen is. A máz most egy kissé elfolyt, mert hígabbra sikeredett, mivel siettem, és saccra kavartam ki, de ezzel senki nem foglalkozott.

Nincsenek megjegyzések: