2008. január 28., hétfő

Karamellás mézes sütik

Hozzávalók:


10 dkg porcukor
2 tojás

0.5 dl méz
3 dkg vaj
őrölt fahéj, ánizs
0.6 dkg szalalkáli
45 dkg tönkölybúza liszt
5 dkg kristálycukor

1 dl víz

1 tojás a kenéshez


Elkészítés:

A porcukrot, a mézet, a vajat, a tojásokat, a szalalkálit, a fűszereket habosra keverjük.
A kristálycukrot egy serpenyőben lassú tűzön karamellizáljuk, felengedjük a vízzel, és a cukor teljes felolvadásáig főzzük, majd hozzáöntjük a mézes keverékhez. Hozzáadjuk a lisztet, és jól kidolgozzuk, hogy puha tésztát kapjunk.
Folpackba csomagolva másnapig (vagy legalább 6-8 órán át) pihentetjük hideg helyen.

Fél cm vastagságúra nyújtjuk lisztezett deszkán, és formákkal kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk egymáshoz nem túl közel, előmelegített, forró sütőbe tesszük, de hamarosan levesszük a hőt, és 180 °C – on kisütjük. Míg forró, megkenjük felvert tojással.

Ha kihűlt, cukormázzal díszítjük.

Fehér cukormáz készítése:

1 tojásfehérjét felverünk, hozzáadunk 12 dkg porcukrot, s jól kikeverjük, de nem habot készítünk belőle. Amikor már nem folyik szét, egy műanyag zacskóba töltjük, a sarkát picit levágjuk, s így mintákat rajzolhatunk a formákra.

Nincsenek megjegyzések: