2008. január 22., kedd

Gyümölcsös kalács

Hozzávalók:

Kb. 2 dl langyos tej
1 csomag szárított élesztő
10 dkg méz
20 dkg Graham liszt
10 dkg szójaliszt
1 csipetnyi só
1 tojás
1 evőkanálnyi olvasztott margarin
60 dkg vegyes, tisztított, apróra vagdalt idénygyümölcs (pl. alma, meggy, barack)
1 kávéskanál fahéj
5 dkg búzacsíra
1 tojásfehérje
2 evőkanál napraforgómag

Elkészítés:

1 dl langyos tejbe szórjuk az élesztőt, adunk hozzá 1 kávéskanál mézet, 1 kávéskanál lisztet, majd felfuttatjuk kb. 10 perc alatt.
Összekeverjük a liszteket, a sót, a mézet, a tojást, a margarint, és a felfuttatott élesztőt. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Alaposan összegyúrjuk, és egy órán keresztül letakarva kelesztjük.
Elkeverjük az aprított gyümölcsöket, és a fahéjjal ízesítjük.
A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán vékony, hosszúkás téglalap alakúra nyújtjuk.
Meghintjük búzacsírával és gyümölcsökkel, de ügyeljünk rá, hogy a tészta széleire ne kerüljön töltelék. Nagyon szorosan feltekerjük, és a széleit összenyomkodjuk.
A tésztarudat félbehajtjuk, majd a margarinnal kikent tepsibe helyezzük, miután csavartunk rajta néhányat óvatosan.
Megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk napraforgóbéllel, amit egy kicsit belenyomkodunk a tésztába.
Hideg sütőbe helyezzük, a sütőt közepes hőmérsékletűre állítjuk, és kb. 45 perc alatt készre sütjük.

Az eredeti recept Szigeti Zsuzsa „Hús nélkül szójából” című, a Piaconline.hu oldalain található szakácskönyvéből való.


Nincsenek megjegyzések: